21 kwietnia 2013

Regularne posiłki - artykuł z tabelekalorii.pl

Pora coś zjeść - Dlaczego warto regularnie spożywać posiłki - Zdrowe żywienie

Nasz organizm to precyzyjnie zaprojektowana maszyna. Potrzebuje ona stałego dopływu energii, by prawidłowo funkcjonować. Tą energię czerpiemy oczywiście z jedzenia. Nasz codzienny jadłospis składa się z trzech głównych posiłków. Sprawdźmy co warto jeść na śniadanie, obiad i kolację, by czuć się dobrze i zawsze być w formie.

Śniadanie

Śniadanie – uważane jest przez dietetyków za najważniejszy posiłek dnia. Tymczasem wielu ludzi wybiera kilka dodatkowych minut snu i wychodzi rano z domu bez zjedzenia śniadania. Jest to poważny błąd. Jedzenie śniadania powinno stać się dla nas prawdziwą przyjemnością, ponieważ tylko rano możemy sobie pozwolić na bardziej kaloryczny posiłek, nawet jeśli się odchudzamy. Nasz organizm w ciągu dnia z pewnością zdąży spalić otrzymany z rana zastrzyk kalorii.
Najbardziej wskazane menu śniadaniowe powinno się składać z węglowodanów złożonych, które powoli uwalniają energię. Kanapka z ciemnego pieczywa z wędliną lub niskotłuszczowym twarożkiem oraz plasterkiem pomidora, sałaty lub ogórka – to idealny zestaw śniadaniowy, który składa się z węglowodanów, tłuszczu i białka. Drugi zdrowy wariant to jogurt z pełnoziarnistym muesli i orzechami. Pierwszy posiłek dnia powinniśmy spożyć w ciągu godziny od przebudzenia.
Między śniadaniem i obiadem możemy sobie czasem pozwolić na coś słodkiego – ciastko z ziarnami, kawałek gorzkiej czekolady, gałka lodów - zjedzone przed południem na pewno nie zaszkodzą naszej figurze. Pod warunkiem, że nie będziemy po nie sięgać codziennie. Bardzo zdrową przegryzką w pierwszej części dnia jest garstka orzechów (także migdałów) i mały owoc. Tłuszcze z orzechów pomogą wchłonąć witaminy zawarte w owocach.

Obiad czy lunch?

Obiad – tradycyjne trzydaniowe polskie obiad, złożone z zupy, mięsa, ziemniaków, surówki, a na koniec deseru to najlepszy sposób, by w krótkim czasie nabawić się sporej nadwagi. Na szczęście w obecnych czasach odchodzimy od tradycji kulinarnych. Nawet słowo obiad coraz częściej zastępujemy modnym słowem "lunch".
Zdrowy lunch to talerz pożywnej zupy, ugotowanej na bazie warzyw, z dodatkiem ryżu, kurczaka. Dobrym pomysłem jest też sałatka z świeżych warzyw z kurczakiem lub rybą (np. grillowany łosoś, tuńczyk z puszki). W zimie, gdy potrzebujemy więcej energii, warto zjeść ciepły posiłek, np. kaszę z sosem i chudym mięsem. Białko i węglowodany są najzdrowszą kombinacją na naszym talerzu. Kasze są bardzo sycące, zawierają także wiele witamin z grupy B, które wpływają bardzo dobrze na układ nerwowy.

Kolacja – posiłek obowiązkowy

Kolacja – jeden z najbardziej złudnych mitów dietetycznych głosi, że osoby odchudzające się powinny zrezygnować z jedzenia ostatniego posiłku dnia. Nic bardziej mylnego. Jeśli ostatni posiłek zjemy już o godzinie 16, a kolejny dopiero o 7 rano następnego dnia, nasz organizm będzie musiał sobie poradzić ze zbyt dużą przerwą w dostawie paliwa. Co wówczas zrobi? Zacznie gromadzić zapasy. Nieregularne jedzenie posiłków spowalnia metabolizm i prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej. Dlatego nie warto omijać żadnego z głównych posiłków dnia.
Najzdrowsza kolacja powinna być przede wszystkim lekkostrawna, może to być kubek jogurtu naturalnego z łyżką otrąb. Lekka sałatka z pomidorów i bazylii, warzywa gotowane lub lekka zupa. Należy unikać potraw smażonych, gdyż są ciężkostrawne i powodują problemy z zasypianiem. Najlepiej zrezygnować także z jedzenia słodyczy wieczorem, gdyż organizm nie zdąży spalić cukru.
Autor:
Małgorzata Brzezińska
Źródło: http://www.tabele-kalorii.pl/artykul,pora-cos-zjesc.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz