Naukowcy z Cambridge udowodnili, że produkty bogate w tryptofan
- obojętny elektrycznie aminokwas, są w stanie obniżyć negatywne
emocje. Ten związek chemiczny skutecznie przeciwdziała kiepskiemu
humorowi, związanemu ze spadkiem serotoniny w mózgu. Dochodzi do niego
nie tylko gdy rezygnujemy z posiłku, ale także gdy jemy niewłaściwe
rzeczy .
Co jeść by cieszyć się świetnym humorem? Eksperci zalecają surowy szpinak, orzechy i mleko.
Dodatkowo warto sięgnąć po migdały, mleczko pszczele, surową boćwinę,
ser owczy oraz jaja. Wpływ na dobry nastrój mają także czekolada,
fasolka, cukinia, mięso indycze, grzyby, ryby i herbatniki z mąki
razowej.
Warto podkreślić, że wszystkie z
wymienionych składników są stałym elementem kuchni większości Włochów, a
ci słyną z radosnego usposobienia i miłości do życia. Może warto więc wziąć z nich przykład?
Źródło: www.fit.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz