27 maja 2013

Pisali w gazetach :)

A więc i w gazetach wspomnieli i moim sukcesie :) pięknie :)  
Przepraszam, ze tak późno dodaję te skany, ale nie wiem czy tylko ja, miałam problem z dodawaniem zdjęć.
O sukcesie pisały następujące gazety:
Pierwszy skan z GAZETY ŁOSICKIEJ, a drugi z TYGODNIKA SIEDLECKIEGO!
PS. Odchodząc trochę od tematu mojego sukcesu, gratuluję wywalczenia I miejsca w Polsce - Rafałowi, z którym to przegrałam niewielką różnicą punktów w Warszawie na eliminacjach wojewódzkich. Tym większy jest mój sukces, przecież przegrałam można powiedzieć z Mistrzem Polski :)




18 maja 2013

Co najlepiej gasi pragnienie ?


2 maja 2013

5 razy dziennie kolorowa uczta - BANANY

Od dzisiaj zaczynam publikować nowy cykl artykułów p.: 5 razy dziennie kolorowa uczta.
W kolejnych notkach będę brała pod lupę warzywa i owoce oraz będę dodawała ciekawy przepis.

PRODUKT POD LUPĄ --------------> BANANY


Banany są najpopularniejszym owocem południowym w Polsce. Można je kupić przez cały rok. Higieniczne "opanowanie" w skórkę sprawia, iż stają się świetną przekąską również poza domem. Banany są źródłem witaminy C oraz karotenoidów - naturalnych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowym atutem zdrowotnym bananów jest duża zawartość potasu, który reguluje ciśnienie krwi.

Porady dla kupujących.

Banany bardzo szybko dojrzewają, więc wybieraj te o zielonkawej lub jasnożółtej skórce z małą ilością brązowych plam. Ciemnobrązowa lub czarna skórka bananów nie jest oznaką ich gnicia, a jedynie świadczy o pełnej dojrzałości konsumpcyjnej. Banany najszybciej dojrzewają w temperaturze pokojowej (20 st.C); jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, przechowuj je w temperaturach niższych ( 11-12 st.C), ale nie w lodówce.

Porady dla konsumentów.

Zazwyczaj banany spożywa się bezpośrednio po obraniu, ale są też doskonałym dodatkiem do płatków śniadaniowych z mlekiem, zapiekanek, mrożonych deserów. Banany można grillować.

Korzyści zdrowotne.

Banany dają poczucie sytości, ograniczają spożycie innych, bardziej tuczących pokarmów. Zawierają cukry proste, tak więc zapewniają szybki zastrzyk energii. Dlatego owoce te stanowią doskonałą przekąskę dla osób, które stoją przed różnymi wyzwaniami wymagającymi energii, jak klasówka lub poranna gimnastyka.

Ciekawostki o bananach.

Niewiele jest owoców, które mogą pochwalić się aż trzystoma gatunkami odmian! Niestety, uprawia się zaledwie dwadzieścia z nich. Poszczególne gatunki bananów mają owoce różniące się wielkością, kształtem, barwą skórki i miąższu oraz zawartością skrobi. Ciekawostką jest też fakt, że istnieją banany o smaku jabłka, a także takie, z których wyrabia się włókna, z których następnie produkowany jest papier i liny.

GRILLOWE SZALEŃSTWO Z BANANAMI.

Składniki:
5 bananów
cukier waniliowy
2 kieliszki adwokata

Wykonanie:
Banany obrać ze skórki. Każdy owoc posypać szczyptą cukru waniliowego i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 3-4 min. z każdej strony. Zdjąć z grilla, odwinąć z folii ( owoce powinny byc na tyle miękkie, by można było jej jeść łyżeczką) i ułożyć na półmisku. Każdy owoc polać odrobiną ( ok. 2 łyżeczek) adwokata. Danie można przyrządzić w piekarniku.

źródło: Mini poradnik. Dbaj o zdrowie. Jedz 5 razy dziennie warzywa i owoce.